KLUBOVÝ WEB

KASTRACE FENY
ČLÁNKY Z KLUBOVÝCH ZPRAVODAJŮ

Pokud víte, že štěňata mít nechcete, nebo dokonce případná březost ohrožuje zdraví Vaší fenky či jejích budoucích potomků, dejte ji raději vykastrovat. Zapomeňte jednou pro vždy na mýtus mezi lidmi hojně rozšířený, že každá fena by měla mít alespoň jednou štěňata. Je tomu právě naopak a ušetříte si spoustu starostí. Existuje spousta případů, kdy fenka měla několikrát za život štěňátka a přesto onemocněla zhoubným nádorovitým onemocněním. Dále Vám ubude starost s hlídáním fenky v období hárání, u bytových psů starost se znečištěním vybavení bytu krví.
Prosíme ( nejen ) za plemeno Samojed, nesnižte se k tomu, abyste na své fence „produkovali“ bezpapíráky jen proto, že Vám někdo nakukal, již zmíněné: Fenka by měla mít alespoň jednou štěňátka.
Pokud máte zájem chovat štěňátka, založte si chovatelskou stanici, uchovněte svou fenku a mějte radost ze zdravých, povahově vyrovnaných a krásných štěňátek!

V období hárání prochází Vaše fenka jakousi hormonální bouří. Její tělo se připravuje na možnost plodit potomky a i s poslušností a ovladatelností to bývá horší, než v době mimo hárání. Právě hormony, které připravují fenku na roli matky, ji činí nešťastnou, jestliže se mateřství nedočká. Proto se může v některých případech i stát, že fena onemocní. Může se jednat o zanedbatelné potíže, ale i o vážnější choroby spojené s falešnou březostí a následně produkcí mléka z mléčných žláz, v horším případě zatvrdnutím mléka a tvorbě nádorovitých onemocnění. Spoustu chovatelů Vám potvrdí, že právě v období nebo po období hárání se fence vytvořily novotvary na mléčných žlázách, které je nutné odstranit, z důvodu jejich dalšího růstu a možnosti výskytu nádorů zhoubných. A každý veterinář Vám vzhledem ke zdraví Vaší fenky jedině doporučí kastraci. I po odstranění nádorů by se při dalším hárání mohly opět vytvořit.
Jestliže ji ale necháte vykastrovat, což znamená operaci, kterou bych přirovnala k dnes již banálnímu odstranění slepého střeva u lidí, hormony nepracují jako u fen, které tomuto zákroku nepodrobíte. Riziko onemocnění je minimální, úplně odpadá falešná březost, fenky jsou celkově klidnější, Vy můžete mít klidný spánek bez nočních můr, že Vám ji nakryje nějaký samozvaný psí donchuan.

Z přednášky MVDr. Silvie Ševčíkové:
Nejčastějším důvodem ke kastraci feny je zamezení nechtěných gravidit, prevence onemocnění na pohlavních orgánech a mléčné žláze, odstranění potíží spojených s pseudograviditou (falešná březost). Taktéž slouží jako konečné řešení onemocnění vaječníků či dělohy. Je různými studiemi prokázáno, že při kastraci provedené ještě před prvním háráním, nebo mezi prvním a druhým háráním se značně snižuje výskyt tumorů na mléčné žláze, kastrace ve vyšším věku již nemá tento účinek. V zásadě lze fenu vykastrovat kdykoliv, nedoporučuje se zákrok provádět při právě probíhající říji, optimální je provést kastraci v době anestru, tedy nejdříve jeden měsíc po hárání a nejpozději jeden měsíc před očekávaným háráním.
Kastrací feny rozumíme chirurgické odstranění vaječníků (ovariektomie) nebo současné odstranění vaječníků a dělohy (ovariohysterektomie). K přípravě zvířete na kastraci patří 24 hodinová hladovka, přičemž přísun tekutin zůstává zajištěn.
Celý zákrok i s přípravou většinou netrvá déle než jednu hodinu. Komplikace se u tohoto typu zákroku vyskytují velice zřídka.


Ovariektomie (odebrání pouze vaječníků) je zákrokem časově kratším, jedná se však řádově o minuty. Při ovariectomii není vyloučeno, že v budoucnu může být děloha postižena chorobným procesem.

Ovariohysterektomie (odebrání vaječníků i dělohy) toto riziko výrazně snižuje, neboť z odstraněné dělohy zůstává pouze část krčku děložního, avšak část odborné veřejnosti má za to, že odstraněním dělohy se mění tlakové poměry v malé pánvi, což může mít za následek inkontinenci (pomočování). Inkontinence je nejdiskutovanější pokastrační komplikací. Vyskytuje se v závislosti na plemeni u asi 1-2 % pacientek po kastraci obojího typu. Některé z pramenů uvádí, že zejména u fen velkých plemen má technika operace vliv na možný výskyt pooperační inkontinence (nižší riziko při ovariectomii a naopak vyšší při ovariohysterektomii). Je zároveň známo, že svěrač močového měchýře je pod vlivem estrogenů, tudíž podíl na případně vzniklé inkontinenci má odstranění vaječníků, kde tyto hormony vznikají. Považuji za důležité zdůraznit, že výskyt pokastrační inkontinence vzhledem k množství prováděných zákroků je nízký a případný problém není neřešitelný. Pokud se vyskytne, dá se většinou velmi dobře medikamentózně ovlivnit.

V případě jakýchkoliv dotazů ohledně uchovnění Vám velmi rádi odpoví jednotlivý poradci chovu na e-mailu, na telefonech nebo na www.polardogs.org (Klub severských psů)

Autor příspěvku:
Renata Piscaciová

NÁVŠTĚV

Tvorba www stránek pro chovatele cernohubova.com